T: +(0)1442 461740   M: +(0)7931 322791   |   ©2019 Rise Architects Limited   

  

All rights reserved   |   Web Design by OM_D

Project Brief

A lovely Victorian home with a tiny kitchen and little connection to the garden...

 

This project gave a fantastic opportunity to create a focus for family life and connection between inside and out.

Project Response

The house is located within a conservation area and while the new addition creates a contemporary addition it also articulates and complements the existing Victorian property, a design approach which was fully supported by the local conservation officer.

The project provides a new open plan kitchen, utility room and WC.

Bifold doors open the whole rear elevation to the garden, bringing the newly landscaped garden into the open plan kitchen and dining space.

Key features

In order to achieve a sensitive response to the existing historic context, the rear courtyard of the house was retained which had the advantage of allowing light into both the existing dining room and link between new and old. The line of the existing offshoot carried through the extension as a glass slot to retain openness and views, glimpsed as layers back to the original house.

A sedum roof over the new extension creates a soft, visual link between the upper bedrooms and garden.

Rise Architects Berkhamsted Proj2 extens
Rise Architects Berkhamsted Proj2 extens

Sensitive, contemporary, flowing and connected space for family life.

PROJECT STATUS: Complete

Rise Architects: Design, 3D Renders